Fakta Kekuatan Emas Berbanding Wang Tunai

“Amir, nak pinjam duit. Masuk gaji aku bayar” Biasa kan dengar dialog macam ni?

Ada satu kisah ni, kawan Amir nama Abu nak pinjam duit. Janji lepas gaji Abu bayar. Tapi masalahnya Abu diberhentikan kerja tak lama lepas tu. Maka, tak dapatlah Abu bayar balik duit yang Abu pinjam daripada Amir. Sudahlah begitu, barang – barang yang Abu beli, Abu mintak Amir yang tolong bayarkan. Dah la Amir ni duit pun cukup – cukup je, kena pulak bayar barang – barang yang Abu beli. Habis macam tue je duit Amir.

Sebenanya apa yang berlaku pada Amir ni pernah berlaku kepada negara Hungary. Malah, Hungary telah memegang rekod kadar inflasi yang terburuk pernah berlaku dalam sejarah.

Kisahnya macam ni. Ketika Jerman terlibat dalam peperangan, sebagai negara sekutu, Hungary telah memberikan pinjaman kepada negara Jerman. Malangnya, kekalahan Jerman menyebabkan hutang tersebut tidak dapat dibayar kembali kepada Hungary.

Sudahlah begitu, Hungary juga dipaksa untuk membayar kos baik pulih kepada Soviet. Kerosakan infrastuktur yang teruk menyebabkan bekalan bahan yang diperlukan meningkat dengan laju.

Pada waktu yang sama, negara Hungary yang kekurangan dana telah mencetak wang dengan agresif tanpa memikirkan kesannya kepada ekonomi negara. Hasilnya, harga barangan meningkat dengan sangat laju setinggi 13,600,000,000,000,000%. Setiap 16 jam, harga barang akan naik sekali ganda. Fuh! Berpeluh gais!

Akhirnya, kerajaan Hungary telah mengambil langkah untuk menstabilkan mata wang dengan merombak sistem percukaian, membawa pulang simpanan emas dari negara lain dan memperkenalkan mata wang baru yang nilainya disokong oleh emas.

Kenapa emas? Sebab emas tidak boleh dicipta dan dihapuskan. Matawang yang disandarkan pada emas tidak mudah dimanipulasi nilainya. Jika kita semua faham perkara ini, kita pasti nak menabung emas sekarang!

Duit yang digunakan untuk menabung emas hakikatnya tak habis sebab emas itu sendiri adalah ‘duit’. Ayuh! Kita mula menabung emas sikit-sikit hingga membukit.

Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu, sila hubungi saya di www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
#PublicGold
#PGG100Network
www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *