Al Kisah Duit Kertas Yang Dibakar

Selalu kita dengar orang bakar gambar bekas kekasih je kan? Tapi di Jerman, bukan setakat gambar bekas kekasih, duit kertas pun dorang bakar tau!

Eh eh dorang bakar duit kertas tu bukan sebab putus bercinta. Tapi disebab duit kertas dah menjadi sangat tak bernilai. Hiperinflasi telah berlaku selepas kekalahan Jerman semasa perang dunia pertama. Waktu tu kayu bakar pun jauh lebih bernilai dari duit kertas. Itulah sebabnya dorang guna duit kertas untuk nyalakan api berbanding kayu bakar. Adeh! Sedih…

Selepas kekalahan perang dunia pertama, Jerman terpaksa membayar balik semua kos – kos pemulihan negara – negara yang terjejas. Masalahnya, Jerman tak dapat guna mata wangnya sendiri sebab nilai Papiemark telah melemah semasa perang bermula.

Apa taknya, Jerman berperang guna dana pinjaman. Bila nak bayar balik pinjaman, Jerman terpaksa gunakan mata wang asing. Supaya Jerman dapat beli mata wang asing dengan lebih mudah, pemerintah Weimar Jerman pada waktu itu membuat keputusan untuk mencetak lebih banyak duit kertas Papiemark. Aduhhh, memang lagi jatuhlah nilai wang Papiemark!

Bayangkan ye, harga roti yang awalnya bernilai 250 Papiemark pada Januari 1923 menjadi 200 Juta Papiemark pada November 1923.
Hinggakan ada satu kisah pasal seorang budak lelaki ni. Mak dia suruh dia pergi beli dua bungkus roti dengan duit yang ada. Dalam perjalanan, dia ternampak perlawanan bola sepak.

Apa lagi, budak lelaki kan. Dia tengok lah perlawanan bola sepak tue sampai habis. Dah habis tengok, dia pun pergi ke kedai untuk beli dua bungkus roti. Malangnya duit yang dia ada cuma mampu beli sebungkus roti jeNampak kan betapa matawang boleh mencapai tahap kronik begini jatuhnya.

Bukan setakat susut nilai, nilai duit kertas sebenarnya matawang boleh menjadi sifar. Matawang kertas tiada nilai intrinsik yang melekat padanya. Jika dibandingkan dengan emas dan perak, nilai emas dan perak berdiri dengan sendiri. Tak kisahlah Ketika waktu perang ataupun damai, di pelusuk bumi mana pun, emas dan perak pasti kekal bernilai.

Jadi, dalam kita galak menyimpan duit, jangan dilupakan emas dan perak. Penyelamat masa susah. 100 ringgit pun boleh beli emas bohhh. Daftar je akaun GAP!

Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu, sila hubungi saya di www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas
Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
#PublicGold
#PGG100Network
www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *