Susah ke menabung? Bagi seseorang yang pernah hidup tidak ada simpanan kecemasan lansung memang tak dinafikan menabung itu susah!! Kenapa susah?

1) Tak ada kesedaran kenapa perlu menabung? Kenapa perlu ada simpanan kecemasan? Relax aar… muda lagi kan?

2) Bila dapat gaji, tak pernah asing untuk simpan dahulu. Tapi selalunya memang akan belanja dulu, fikir nanti ada lebih baru simpan. Tapi memang sampai ke sudah lah tak ada lebihan dan tak dapat menyimpan.

3) Waktu tu hanya fikir, hidup untuk enjoy. Tak perlu fikir benda yang belum jadi. Apa yang penting, enjoy jelah hidup yang kita ada ni.

4) Rasa hidup terlalu selesa. Dapat gaji boleh beli apa yang kita nak, dapat pergi mana yang kita suka.

5) Hidup tak pernah ada matlamat. Tak pernah ada perancangan apa akan buat lagi 5 tahun akan datang? Berapa simpanan yang kena ada untuk masa hadapan?

6) Tak pernah baca buku-buku kewangan. Suka baca novel dan hidup dalam alam fantasi.

7) Tak berada dalam circle yang positif tentang kewangan. Guuru? Lahilah nan hado…

Inilah kebanyakan orang kita di dalam masyarakat. Sebab tu Bank Negara Malaysia mengumumkan bahawa lebih 75% rakyat Malaysia tak ada wang simpanan walaupun serendah RM100!

Memang tak pernah ada simpanan kecemasan walaupun seribu seringgit. Bukan tak mampu menyimpan tapi tak ada kesedaran dan mindset yang betul. Tak nak paksa diri untuk cuba menabung.

Sebenarnya menabung tu tak susah bila mindset dan matlamat hidup kita jelas. Bila kita ada matlamat yang jelas, kita akan paksa diri untuk menabung agar kita dapat capai matlamat tersebut.

Jom paksa diri untuk menabung. Kena ingat satu perkara. Kita hidup jangan susahkan orang, bila mati pun tak akan susahkan orang dengan meninggalkan hutang. Menabunglah untuk hari tua dan masa depan anak-anak kita. Yang tak boleh tengok wang tunai tu, jom! Sempan emas.

Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu, sila hubungi saya di www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
#PublicGold
#PGG100Network
www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *