Pengajaran Berguna Dari Greece

“Apa nak risau? Aku dah ada pencen kerajaan” Ini biasa dengar kan?

Memang tak dapat dinafikan, penjawat awam memiliki kelebihan berbanding pekerja swasta kerana mempunyai skim pencen ketika usia persaraan. Akan tetapi yakinkah kita dasar kerajaan tak akan berubah? Yakinkah kita ekonomi negara akan sentiasa stabil?

Tahukah anda? Negara Greece telah mengalami kemerosotan ekonomi sehingga memaksa kerajaan mereka melaksanakan dasar penjimatan negara yang menyebabkan:
• Peningkatan nilai hartanah dan kadar cukai yang tinggi
• Pengeluaran wang dari bank dikawal ketat
• Penetapan had pengeluaran duit sebulan bagi pekerja awam
• Pemotongan elaun dan pemansuhan bonus bagi pekerja awam

Jatuhnya ekonomi negara Greece adalah kerana sistem pentadbiran yang tidak efisien, salah urus tadbir negara dan tipu angka ekonomi di dalam laporan kewangan.

Selain itu, isu yang lebih menyedihkan bila nilai matawang Greece jatuh. Golongan pesara di Greece terpaksa kembali bekerja kerana kerajaan Greece telah menghadkan pengeluaran wang persaraan mereka setiap bulan.

Disinilah pentingnya kita mempelbagaikan simpanan kita dan tidak hanya bergantung pada wang fiat semata – mata. Wang fiat hakikatnya tidak bernilai. Nilainya ditentukan oleh jaminan kerajaan dan kuasa ekonomi ketika itu.

Emas pula nilainya berdiri dengan sendiri. Tidak kira ekonomi dan negara mana kita berada, emas akan kekal relevan dan bernilai. Sekirany kita secara berdikit mengeluarkan kekayaan di dalam bentuk simpanan emas, keadaan mungkin akan menjadi berbeza bukan?

Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu sila hubungi saya di www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
#PublicGold
#PGG100Network
www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *