Sesiapa yang pernah ke Argentina pasti akan bersetuju yang bandar di Argentina adalah antara bandar yang termahal di dunia. Malah, orang Argentina sendiri pun akan cuba bercuti ke negara yang lebih murah seperti Amerika Syarikat atau Brazil. Di Argentina ada dua sistem harga.

Satu untuk penduduk tempatan, satu lagi untuk pelancong. Bayangkan barang yang sama tapi harga yang berbeza, hanya kerana korang adalah pelancong.

Walaupun bandar – bandar di Argentina dikenali sebagai antara bandar termahal di dunia, tak bermakna ekonomi di Argentina pesat membangun. Rusuhan demi rusuhan dianjurkan oleh rakyat kerana kejatuhan mata wang dan penyusutan kuasa beli.

Apabila matawang semakin susut nilai, rakyat akan terdorong membelanjakan wang dengan segera untuk mebeli barangan. Cuba bayangkan kita bekerja di kedai runcit. Setiap 15 minit kita kena berlari ke rak – rak barangan untuk tukar ‘tag harga’ mengikut kadar tukaran semasa.

Tak ke menggelabah macam tu?

Bila jadi begini tentulah saja tak semua orang dapat beli barang yang dikehendaki. Maka, sistem barter akan digunakan sekali lagi. Pada waktu ini, aset fizikal seperti emas, perak, makanan, hartanah, ubat – ubatan, senjata, rokok, bahan bakar atau minyak akan menjadi lebih berharga berbanding wang kertas.

Pendek kata, barang – barangan yang kita tak hargai masa ekonomi baik itulah yang akan menjadi bernilai sewaktu ekonomi jatuh. Sediakan payung sebelum hujan. Pastikan harta yang korang simpan bukan hanya dalam bentuk wang kertas sahaja.

Jom ambil pengajaran dari apa yang telah berlaku di negara – negara lain. Takkan nak tunggu jadi pada negara sendiri baru nak ambil iktibar kan? Tukarlah sebahagian simpanan kita ke dalam bentuk aset fizikal seperti emas, perak dan hartanah.

Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu, sila hubungi saya di www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
#PublicGold
#PGG100Network
www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *