Kisah Nilai Wang Venezuela Yang Jatuh Teruk

Di Malaysia, selalunya kita nampak duit origami di atas dulang hantaran. Tapi di Venezuela, bukan setakat atas dulang, duit kertas juga telah dijadikan bag, pasu dan segala macam perhiasan.

“Wow! Banyaklah duit kertas yang digunakan untuk buat semua perhiasan origami ni. Mesti kaya raya orakyat Venezuela kan?”
Ops! Salah tu gais!

Nilai wang kertas Venezuela jatuh dan menjadi sangat rendah. Orang ramai membuang wang kertas kertas merata – rata. Ini kerana tidak ada kedai yang menerima wang kertas Bolivar lagi. Kejatuhan nilai matawang Bolivar telah menjadikan 5 keping wang Bolivar pun tak lepas beli gula – gula. Sedih!

Kejatuhan matawang Bolivar ni bukan sahaja menyebabkan ekonomi Venuezela merundum, tapi kesihatan rakyat turut terjejas. Kebanyakan rakyat terpaksa menahan lapar berhari – har hingga menyebabkan penurunan berat badan. Aktiviti jenayah setempat turut meningkat.

Kejatuhan ekonomi Venezuela berpunca dari kerakusan pemerintah yang mengeluarkan wang kertas kertas sewenang – wenangnya. Apabila terlalu banyak ‘supply’, tetapi ‘demand’ tetap sama, maka berlakulah ‘hyperinflation’.

Ini adalah bukti bahawa, wang kertas kertas ini ‘intrinsic value’ hingga boleh menyebabkan kejatuhan nilai mata wang.
Berlainan dengan emas, nilai emas berdiri dengan sendiri berdasarkan berat dan ketulenanya. Tak kira apa yang terjadi pada kerajaan semasa, nilai emas dalam simpanan kita tetap bernilai. Hatta di serata dunia, emas memang berharga.

Orang yang celik ilmu emas terus menambah simpanan emas masing – masing. Yang lain? Buat tak kesah, cuma fokus tambah simpanan wang kertas di bank. Kalau terjadi sesuatu pada Ringgit (Nauzubillah….), kekayaan menjadi sifar sekelip mata.

Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu, sila hubungi saya di www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
#PublicGold
#PGG100Network
www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *