Fakta Matawang Kertas Malaysia

Jom ketahui beberapa fakta mengenai matawang kertas Malaysia :

Sebelum menggunakan perkataan Ringgit, kita menggunakan perkataan Dollar dan Sen. Tapi kalau kita pergi ke arah utara, orang Melayu menggunakan perkataan ‘kupang, Penang Hokkien menggunakan perkataan ‘puat’ dan kaum India menggunakan perkataan ‘velli’.

Pada tahun 1996, note 2 Ringgit Malaysia telah dicipta bersempena dengan visi Malaysia 2020. Pada tahun 1998, note 50 Ringgit Malaysia berwarna kuning telah diperkenalkan bersempena Sukan Commonwealth yang dianjurkan di Kuala Lumpur. Jika saiz duit kertas yang rosak adalah 2/3 daripada saiz asal, kita akan mendapat jumlah penuh duit kertas itu.

Jika saiz duit kertas yang rosak lebih dari 1/2 tetapi kurang daripada 2/3 saiz asal, kita akan mendapat setengah daripada jumlah penuh duit kertas itu.

Jika saiz duit kertas yang rosak kurang daripada 1/2 saiz asal, kita tidak akan mendapat apa – apa dari bank. Duit kertas yang diconteng sedikit masih bernilai. Tetapi jika contengan dibuat pada muka Yang Dipertuan Agong, duit kertas itu sudah dikira tidak bernilai. Habis rugi.

Moralnya? Ehem! Ehem!

Simpanlah sebahagian kekayaan dalam bentuk emas. Baik patah, kemek, calar atau debu sekalipun, emas kekal bernilai dan laku untuk dijualkan.

Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu, sila hubungi saya di www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
#PublicGold
#PGG100Network
www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *