Kisah Hyperinflasi di Zimbabwe

Pernah dengar tak Starving Billionaire? Jutawan berlapar? Biar betul? Kenapa banyak wang tapi tak mampu nak beli makanan? Hakikatnya memang ada jutawan tidak mampu beli makanan di dunia ni.

“Biar betul? Jutawan kot!”

Ye, situasi ini memang betul – betul berlaku di Zimbabwe. Walaupun rakyat Zimbabwe memiliki wang berjuta -juta, tapi masih tak mampu membeli makanan yang berkhasiat untuk seluruh keluarga. Mana taknya, harga sebiji pisang pun sudah mencecah 5 Billion Dollar Zimbabwe. Aduh! Garu kepala.

Pada tahun 1980an, semasa Zimbabwe memperolehi kemerdekaan, nilai mata wang baru Zimbabwe bernilai USD 1.25. Tapi pada tahun 2008, wang Zimbabwe 50 Juta cuma bernilai USD 1.20. Semuanya berlaku sebab kerajaan Zimbabwe mencetak duit kertas dengan berlebihan disebabkan:

• Hutang negara yang meningkat
• Penurunan output ekonomi dan pendapatan eksport
• Kegawatan politik dan kepercayaan terhadap pemerintah
• Isu korupsi dan perebutan kuasa di kalangan pemerintah.

Jom belajar daripada Zimbabwe. Jika tak nak jadi jutawan yang kelaparan di masa depan, elaksandarkan semua kekayaan pada duit kertas semata – mata. Tukarlah antara 10% hingga 50% daripada jumlah kekayaan ke dalam bentuk emas.

Kenapa emas? Kerana emas nilainya berdiri sendiri, kekal sampai kiamat tanpa perlu risau campur tangan politik dan status ekonomi negara. Jom tukar!

Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu, sila hubungi saya di www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
#PublicGold
#PGG100Network
www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *