Emas Kalis Inflasi, Wang Kertas Pula?

Kalau nak belanja sekarang memang kita akan guna duit kertas atau online banking, tetapi untuk simpanan saya lebih suka menyimpan dalam bentuk emas berbanding wang kertas. Kerana emas adalah tangible asset yang terbukti bertahan dan kalis inflasi sejak beribu-ribu tahun.

Walaupun harga emas meningkat saban tahun, secara amnya saya tidak menjual emas emas saya kerana saya adalah penyimpan emas. Mindset penyimpan emas adalah gram simpanan perlu bertambah. Ini yang penting.

Apabila harga emas naik, saya rasa seronok. Apabila harga emas turun saya lagi seronok kerana dapat membeli aset mahal dengan harga yang murah. Ini adalah mindset gold saver. Namun… yang tidak seronok hanyalah jika kepingan kepingan emas tidak bertambah.

Emas kalis inflasi dan nilai terjamin dalam jangkamasa panjang. Sekiranya kita simpan duit dalam bank dalam jangka masa panjang, memang ada dapat dividen, tetapi dividen yang dapat tidak dapat melindungi kekayaan kita dari inflasi dan kejatuhan wang ringgit. Malah, ada waktu tidak dapat melindungi kekayaan kita daripada kebocoran pun!

Pernah dengar nilai wang RM 1.00 zaman dulu tak sama dengan nilai RM 1.00 zaman sekarang? Itulah kesan inflasi. Saban tahun, nilai matawang mengecil tanpa kita sedar pun. Semakin simpan wang? Kita berisiko semakin miskin.

Lagipun sekarang tak perlu jadi orang kaya untuk menabung emas. Serendah RM100 kita boleh menabung secara berdikit di platform patuh Syariah akaun emas GAP.

Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu sila hubungi saya di www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
#PublicGold
#PGG100Network
www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *