Ada Duit Lebih, Baru Hendak Menyimpan Emas?

“Aku bukan tak nak beli emas. Aku tunggu ada duit baru aku beli emas”. Biasa kan kita bagi alasan macam ni? Betul ke bila kita ada duit, kita akan beli emas? Betul ke emas tu patut beli bila ada duit lebih sahaja?

Apa definisi ada duit lebih? Jom kita baca cerita orang – orang yang menang loteri berjuta – juta dan akhirnya kembali miskin tak lama pun selepas itu.

1. Billie Bob Harrell Jr

Billie Bob yang telah menang loteri Texas Lotto berharga 31 Juta USD pada tahun 1997. Wang loteri yang dimenangi habis digunakan untuk berfoya – foya. Bukan itu sahaja, Billie juga telah memberikan rumah bagi setiap ahli keluarga dan teman – temannnya.

Disebabkan hal itu, Billie Bob telah menjadi sasaran scammer sehingga memaksa Billie kerap menukar nombor telefon supaya tidak dihubungi orang yang tidak dikenali. Pada tahun 1999, Billie mengambil keputusan untuk membunuh diri dengan menggunakan pistol dan menyifatkan kemenangan loteri adalah hal terburuk yang pernah terjadi pada hidup beliau.

2. Sharon Tirabassi

Sharon Tirabassi telah menang loteri pada tahun 2004. Malangnya semua duit loteri yang dimenangi habis digunakan untuk membeli kereta mewah, rumah baru dan berfoya – foya di tempat hiburan. Tak lama lepas itu, Sharon terpaksa kembali bekerja dan menyewa rumah untuk menyara kehidupannya.

3. Joseph dan Ibi Roncaioli

Joseph dan Ibi Roncaioli menang loteri berharga 5 Juta USD pada tahun 1995. Joseph mempercai Ibi untuk mengendalikan duit hasil kemenangan loteri tersebut. Malangnya, isterinya Ibi menggunakan duit loteri tersebut untuk berjudi, membeli rumah mewah dan membeli bisnes untuk diwariskan kepada anak lelakinya.

Disebabkan marah dengan kelakuan isterinya, Joseph telah membunuh Ibi dengan menyuntikkan jarum beracun. Joseph kemudiannya telah dikenakan hukuman penjara.

Kalau kita baca semua cerita di atas, kita boleh simpulkan bahawa mempunyai duit yang banyak tidak menjamin seseorang tahu dan mampu mengendali kekayaan mereka sendiri. Mungkin akhirnya kita akan membeli barang – barang yang menjadi kehendak selama ini seperti kereta dan rumah mewah sedangkan kita tak memerlukan semua itu. Yelah, duduk tiga beranak je, nak duduk rumah agam 15 bilik buat apa kan?

Ada duit lebih atau tidak bukanlah penentu. Kalau kita tahu kelebihan emas, pasti kita dah berlumba – lumba dan mencari cara untuk simpan emas. Lagipun sekarang ada duit RM100 pun boleh simpan emas. Tapi kalau duit RM100 tu korang lagi rela untuk beli makanan viral, den pun tak boleh buat apa lah dik.

Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu, sila hubungi saya di www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
#PublicGold
#PGG100Network
www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *