Kisah 1 Dinar Beli Seekor Kambing

Bila sebut tentang kambing mesti sinonim dengan satu dinar. Tahukah anda, ada sebuah kisah yang boleh dirungkaikan kenapa 1 dinar untuk seekor kambing?

Ada seorang sahabat Nabi s.a.w bernama Urwah diberi satu dinar untuk membeli seekor kambing. Kemudian Urwah membeli dua ekor kambing dengan harga satu dinar. Ketika perjalanan, seorang lelaki menemuinya dan ingin membeli salah seekor kambing daripada beliau. Maka beliau menjual seekor dengan harga satu dinar.

Kejadian ini diberitahu Rasulullah dan mendoakan agar perniagaannya sentiasa diberkati. Kisah ini berlaku beribu-ribu tahun lepas.
Menariknya? Sehingga hari ini satu dinar masih mampu membeli seekor kambing. Satu dinar pada zaman dahulu boleh membeli seekor hari ini masih boleh membeli seekor kambing. Tahun 2017 harga seekor kambing adalah RM800 hari ini seekor kambing RM1,100. Jika dibeli menggunakan wang kertas memerlukan wang yang lebih banyak. Tetapi jika menggunakan satu dinar nilai kuasa belinya tetap berkadar satu dinar. Dengan emas, kita kekal kaya!

Hari ini dah ada cara untuk kita membeli kambing bukan hanya seekor malah sekandang kambing. Caranya sangat mudah iaitu menabung di akaun GAP minimun RM 1OO dan keluarkan 1 dinar setelah cukup 4.25gram. Mudah, murah dan selamat bukan?

Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu, sila hubungi saya di www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
#PublicGold
#PGG100Network
www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *