Beli Emas Lelong Lagi Untung?

Emas boleh dijual di mana-mana di seluruh dunia. Namun tempat terbaik untuk menjual balik emas adalah di mana kita membelinya. Kalau beli emas di Public Gold, jual balik kepada Public Gold bukan di kedai emas atau pengeluar lain.

Sebabnya, beli emas pelaburan 999 di Public Gold, susut nilai atau spread hanyalah 6% hingga 9% sahaja. Berbeza dengan emas perhiasan (emas pakai), susut nilai boleh mencecah lebih 30%. Spread yang tinggi bukan setakat merugikan dari segi profit margin malah melambatkan dari segi tempoh masa.

Yang best lagi adalah, Public Gold tidak mengenakan kos lain bagi proses jual beli. Oleh itu, harga terbaik dapat diberikan kepada anda. Bagi memastikan anda mendapat jaminan susut nilai atau spread yang baik, jual emas mesti dibuat dimana anda membelinya.

Membeli emas murah atau lelong belum terbaik untuk pelaburan. Emas lelong di Ar- Rahnu belum tentu menguntungkan. Keuntungan daripada pelaburan emas adalah apabila kita menjual balik emas.

Penyimpan emas perlu mengambil kira beberapa faktor sebelum membeli emas murah atau lelong ini seperti berikut:

# Kadar susut nilai atau spread

Susut nilai atau spread ada perbezaan, antara harga beli dan jual emas. Susut nilai diukur dalam bentuk %. Biasanya, semakin berat emas yang dibeli maka spreadnya adalah rendah.

# Kemudahan jaminan jual balik

Untuk mendapat keuntungan emas yang dibeli hendaklah dijual balik pada syarikat penjual tersebut. Misalnya, membeli emas Public Gold anda jual balik di Public Gold. Boleh juga di mana-mana kedai emas tapi susut nilainya adalah tinggi iaitu 25%.

# Kadar upah

Kos upah berbeza bagi setiap kedai emas dan dimanipulasikan pekedai emas. Kos ini sangat merugikan kalau kita beli untuk tujuan pelaburan dan simpanan. Kita perlu mengetahui harga emas yang dibeli dengan kos upah.

# Ketulenan

Bukan semua syarikat menerima balik emas sekiranya hilang sijil ketulenan, plastik laminate emas terbuka, tercalar, terguris atau bengkok. Di Public Gold emas tersebut diterima tapi dengan tambahan kos mengikut situasi.

#Kreabiliti pengeluar

Emas Public Gold dan Kijang Emas BNM (Maybank) bukanlah yang paling murah. Tapi ia adalah emas yang mempunyai permintaan yang tinggi dan mempunyai kreadibiliti, ia senang beli dan senang dijual. Reputasi lebih baik dan diyakini memudahkan penyimpan dan memberikan free mind tentang tempat nak jual emasnya.

Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu sila hubungi saya di www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
#PublicGold
#PGG100Network
www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *