Perbandingan Hasil Pulangan Pelaburan

Kawan, kita kena faham bahawa kekayaan bukan hanya soal nombor. Ya, bukan hanya soal nombor. Percaya atau tidak, adakala nombor ini menipu mata. Kan ada pepatah Omputih kata – ‘Age is just a number’. Maknanya, angka umur itu tidak 100% boleh menggambarkan the real situations dalam kebanyakan perkara.

Ada di kalangan kita mudah ‘tertipu’ dengan nombor dan digit di dalam akaun iaitu dividen yang diberikan oleh sesuatu institusi kerana minda telah deprogram bahawa kekayaan hanya soal nombor. Lagi besar nombor, lagi kaya seseorang. Sound legit dan logic bukan?

Baik, andai kata nombor adalah indikatornya, jom kita tengok prestasi dan perbandingan keuntungan dan kenaikan harga antara ASB, TABUNG HAJI dan emas. Perlu untuk ditekankan di sini di mana perbandingan ni sebenarnya tidak sesuai. Tapi ramai juga yang cuba membandingkannya. Ibarat kata, gergaji dgn kapak. Kedua-dua gergaji dan kapak boleh pakai buat tebang pokok kan, persoalannya mana yang lebih sesuai. Betul?

Anda boleh lihat data dan jadual di bawah. Apa yang dapat kita simpulkan, kawan? Kalau untuk jangka pendek, ia bergantung pergerakan sebenar harga emas. Ada tahun harga emas naik sampai 30%, dan juga turun sampai 28%.
Purata kenaikan harga emas sekitar 10% setahun sejak 10 tahun lalu. Lepas tolak kos spread & zakat, untungnya sekitar 8% – 10%. Tabung Haji (5%), ASB (5.5% lepas tolak zakat 2.5%).

Itu belum ambil kira tolak inflasi lagi sebanyak 4%. Jadi, untuk jangka panjang, kenaikan harga emas secara purata melebihi dari pulangan yang diberikan oleh ASB dan Tabung Haji! Anda nak nombor tadi kan? Nahhhh kita lampirkan dengan nombor, kita datangkan dengan data, kita tunjukkan dengan angka sebenar.

Maknanya apa? Maknanya, purata kenaikan harga emas lebih cepat dan lebih besar dari dividen dari kedua-dua institusi ini. Minda kita percaya hanya pertambahan angka melalui dividen mendatangkan pulangan, tapi sebenarnya tidak! Cuma simpan emas ini anda perlu SABAR. Ye, sabar untuk minima 3 tahun ke atas. Tenang sajalah. Konsisten menabung.

Faham ke faham? Baik, kalau faham alhamdulillah. Pakat share ramai-ramai ye.

Jika anda berminat untuk mendapat bimbingan percuma dan menjadi penyimpan emas yang berilmu sila hubungi saya di www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Jom! Sertai keluarga besar G100 Network!
#PublicGold
#PGG100Network
www.wasap.my/60183912322/NakSimpanEmas

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *